ESPIK prináša milý eko-projekt pre školy

ESPIK prináša milý eko-projekt pre školy

Naša firma ESPIK, ktorá sa zaoberá zberom a likvidáciou biologicky rozložiteľných kuchynských odpadov je zakladateľom a jedným z hlavných partnerov unikátneho celoslovenského projektu "Olejko chráni prírodu", ktorý má za sebou prvý a zároveň výnimočne úspešný školský rok 2023/2024.  

Tento projekt je určený pre všetky materské, základné a stredné školy a figurujú v ňom najmä žiaci, študenti, rodičia, príbuzní a zamestnanci škôl. 

Čo je to za projekt a prečo vznikla táto myšlienka? 

Hlavným cieľom projektu je zvyšovanie environmentálneho povedomia najmä medzi deťmi a mládežou a podporovanie ich aktívnej účasti na ochrane prírody aj malými krokmi, akými je napríklad správne triedenie/separovanie použitého kuchynského oleja.

A práve to je kľúčovou myšlienkou projektu - poukázať na dôležitosť správnej likvidácie použitého oleja, ktorý ak sa nevhodne likviduje, čiže vylieva do kanalizácie, môže spôsobiť negatívny dopad na životné prostredie, vrátane kontaminácie pôdy a vodných zdrojov. Projekt umožňuje študentom, žiakom, rodičom priniesť použitý kuchynský olej zo svojich domácností do škôl. Práve v priestoroch zaregistrovaných škôl sú umiestnené špeciálne nádoby, do ktorých sa vkladá uzavretá plastová fľaša naplnená použitým kuchynským olejom.

Ako sa zapojiť do projektu? 

Zapojiť školu do projektu môžete prostredníctvom online registrácie, ktorá je veľmi jednoduchá. Kliknite na tlačidlo nižšie a môžete sa ihneď zaregistrovať.

Zaregistrujte sa teraz

Po schválenej registrácii získate 120 litrovú nádobu na zber použitého kuchynského oleja.
Triediť a odovzdávať olej môže každý žiak, rodič, príbuzný alebo zamestnanec školy.
Aktívnym zapojením do projektu je každá škola zaradená do žrebovania o ceny, ktoré potešia.

V prvom ročníku projektu "Olejko chráni prírodu" sa zapojilo takmer 300 škôl a bolo vyzbieraných približne 10 000 kilogramov oleja.  Týmto každý, kto bol súčasťou projektu prispel k ochrane našej planéty pred kontamináciou vyplývajúcou z nesprávneho zaobchádzania s použitým olejom, čo považujeme za mimoriadny ekologický úspech založený na snahe a aktivite tých, ktorým na tom záleží.

Úspechy jednotlivých škôl v 1. ročníku:

Najusilovnejšou školou bola Cirkevná spojená škola sv. Martina vo Hviezdoslavove, ktorá nazbierala 424 kg kuchynského oleja. V prepočte na žiaka zvíťazila materská škola vo východoslovenskom Brehove, ktorá zhromaždila 232 kg oleja. Do tejto škôlky chodí len 9 detí, takže na jedno dieťa pripadá viac ako 25 kg oleja. Základná škola v Žakovciach neďaleko Popradu obsadila druhé miesto, keď zozbierala 288 kg oleja, čo predstavuje približne 15 kg na žiaka.

Súčasťou projektu bolo aj žrebovanie o milé ceny. V rámci tohto žrebovania mohlo až 8 škôl (1 škola z každého kraja) získať odmeny za svoje úsilie. Cieľom tejto iniciatívy bolo motivovať školy k aktívnej účasti na triedení oleja a podporiť ich v ochrane životného prostredia. 

Školy, ktoré sa aktívne zapájali do projektu, mali šancu získať výherné ceny nielen od nás ako ESPIKu, ale aj od našich partnerov, spoločností BILLA , InsGraf, HYZA a CBS.

Milé ceny pre školy v 1. ročníku projektu (2023/2024):


·       8x Učebná pomôcka od spoločnosti InsGraf

·       8x Inšpiratívna kniha a ručne maľovaná cyklomapa od spoločnosti CBS

·       8x Poukaz na 20% zľavu na jedno čistenie lapača tukov od firmy ESPIK

·       8x Poukaz na 1 000 bodov z katalógu odmien od firmy ESPIK

·       Plyšové hračky a omaľovánky od spoločnosti HYZA

·       Poukaz v hodnote 500 € na zber kuchynského odpadu od firmy ESPIK

·       Poukaz v hodnote 500 € na nákup ovocia a zeleniny od spoločnosti BILLA

·       Bonusové ceny od spoločnosti ESPIK a BILLA

V rámci projektu bola zaradená aj súťaž o najobľúbenejšie video na sociálnej sieti Facebook. Video, ktoré získalo najviac označení "páči sa mi to", bolo ocenené poukazom v hodnote 100 eur na výsadbu stromčekov alebo zelene. Víťazom sa stala Stredná zdravotnícka škola v Prešove.

Projekt získal aj pozornosť médií, pričom o ňom informovali televízia TA3, ako aj rôzne tlačové média, vrátane JOJ Novín, Bystricoviny.sk, WebNoviny.sk, Najmama.sk, Pravda, Noviny.sk, Plus Jeden deň, Aktuality.sk, Topky.sk a mnoho ďalších .

Druhý ročník projektu otvárame 1. septembra 2024 a tešíme sa na ďalšie úspechy škôl a rozšírenie našej spolupráce s existujúcimi aj novými partnermi. Poďme spoločne podporiť zelený projekt pre našu čistejšiu budúcnosť.

Viac o projekte

Autor článku: Ing. Annamária Kmečová

Ochrana súkromia

Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Vlastné nastavenie cookies